مقاله در مورد علل عقب ماندگی مسلمانان

اسلامی سازی دانش ( که هم به معنای اسلامی سازی علم و هم مترادف با اسلامی سازی تکنولوژی به کار می رود) ، آرام آرام به یک دغدغه جدی در میان اندیشمندان جهان اسلام تبدیل می شود .

نویسنده این مقاله ، راهکار اسلامی سازی دانش را در اسلامی سازی نظام آموزشی می بیند و با تاسف خاطرنشان می کند که بیشترین مشکلات جوامع اسلامی از نظام آموزشی غربی دراین کشورها سرچشمه می گیرد .

وزیر صنایع و معادن چندی پیش با ابراز نگرانی تصریح کرده بود که « کالاهای صنعتی ما بار فرهنگی ندارند » . اما متاسفانه هیچ یک از فرهیختگان کشور این صدا را نشنیدند و در پاسخ به آن تحلیلی ارائه نکردند . اگر کالای صنعتی ما بار فرهنگی ندارد ، حداقل یک دلیل روشن برای آن وجود دارد : تکنولوژی ما ، که شریان های صنعت را تغذیه می کند ، غیربومی و به ویژه غیراسلامی است .

به هر حال اسلامی سازی تکنولوژی که رهاورد آن اسلامی سازی صنعت است ، از اسلامی سازی نظام آموزشی می گذرد . حداقل ، دکتر کامون پوری چنین اعتقاد دارد .

با وجود بینش های مختلف مردم جهان نسبت به ما مسلمانان ، یک واقعیت غیرقابل انکار وجود دارد و آن اینکه ما به خاطر غنای منابع مادی خود از موقعیت ویژه ای برخوداریم . مسلمانان یک پنجم جمعیت دنیا را تشکیل می دهند که از مجموع جمعیت ایالات متحده آمریکا ، اروپای غربی و ژاپن بیشتر است.

اکنون مسلمان حکمران سه قاره اند و بیش از نیمی از مناطق مسکونی جهان را به خود اختصاص داده اند . آن ها استراتژیک ترین راههای زمینی و آبی و مسیرهای هوایی بین قاره ای را در اختیار دارند . بیش از 50 کرسی سازمان ملل متحد از آن مسلمانان است که تقریباً برابر با یک سوم حدنصاب تعداد اعضا برای تشکیل جلسات است . همچنین ، یک پنجم تولید ناخالص ملی جهان به مسلمان اختصاص دارد که این رقم ، سه برابر تولید ناخالص ملی چین است . نکته قابل توجه دیگر اینکه هزینه های دفاعی اتحادیه عرب (و نه جهان اسلام) به 50 میلیارد دلار در سال می رسد که این رقم ، دو برابر بودجه دفاعی چین ـ پرجمعیت ترین کشور جهان ـ است .

همه این ها را می توان در سخنان نیکسون خلاصه کرد : « شریان های حیاتی صنایع عظیم جهانی در دست مسلمانان است » . آری ، این یک حقیقت است . عمده ذخایر نفتی جهان ـ که در واقع قلب جهان صنعتی به شمار می آید ـ در سرزمین های مسلمانان مدفون شده است . آمارها نشان می دهد که از مجموع ذخایر نفتی جهان (900 میلیارد بشکه) ، 64 درصد (576 میلیارد بشکه) به خاورمیانه تعلق دارد ، و آمریکا و کانادا ، روی هم رفته ، تنها 4 درصد را در اختیار دارند . سهم آسیا نیز به استثنای خاورمیانه و قسمت های آسیایی روسیه ، چیزی در همین حدود است . از 13 کرسی اوپک که کسب و کار جهانی نفت را کنترل می کند ، 10 کرسی به کشورهای اسلامی تعلق دارد .

بنابراین ، مسلمانان کانون قدرتی را در اختیار دارند که چرخ های صنعت جهانی را به گردش در می آورد . این حقیقت در اکتبر سال 1973، زمانی که امتناع اعراب از فروش نفت ، قیمت آن را در بازارهای جهان به شدت افزایش داد ، بر همگان ثابت شد . در اثر این رویداد تقریباً تمام بخش های خدماتی ، و به ویژه صنایع ساخت و تولیدی ، به خاطر کمبود منابع فلج شدند . به آمریکا نیز ضربه مهلکی وارد آمد . ژاپن و آلمان غربی هم جان سالم به در نبردند . در ژاپن کار به آنجا رسید که کالاهایی همچون صابون و دستمال کاغذی نایاب شد! و دولت به پمپ بنزین ها دستور داد که کارشان را در روز های تعطیل متوقف کنند . فعالیت های اجتماعی ، پارک ها و رستوران ها هم به شدت محدود شدند .

اما بلند مدت ترین اثر این بحران ، تغییر الگوهای تولید خودرو بود و چنان فشاری به بازار خودروسازان آمریکا ـ بزرگترین بازار خودرویی جهانی ـ وارد آمد که دولت آمریکا مجبور شد به جای ساخت ماشین های پرمصرف، به واردات خودروهای کم مصرف و کوچک ژاپنی بپردازد .

گذشته از منابع نفتی ، نمی توان وابستگی شدید دنیای صنعتی به منابع معدنی دنیای اسلام را نیز از یاد برد . ما در کنار ذخایر نفتی ، ذخایر انبوهی از مواد معدنی داریم که بدون آن ها دنیای صنعتی نمی تواند به حیات خود ادامه دهد . در حقیقت توسعه باورنکردنی دنیای غرب ، وابسته به منابع معدنی ماست و به بیان دیگر شکوفایی دنیای صنعتی ، در گرو منابع مسلمان است . جالب است بدانیم که دنیای غرب در هر دو جبهه سرگرم غارت اموال مسلمانان است . از طرفی مواد خام را به ثمن بخس از ما می خرند ، و از سوی دیگر محصولات صنعتی خود را به قیمت های گزاف به ما می فروشند . شاید بتوان گفت که ما ثروتمند ترین ساده لوحان جهان هستیم . این حقیقت به روشنی مشهود است .

چرا که به رغم مواهب بزرگی که خداوند متعال به ما عطا کرده است ، در همه زمینه های دانش تخصصی عقب مانده ایم . ما هیچ مهندس ، دانشمند یا متخصصی نداریم که بتواند ثروت های طبیعی مان را به کار گیرد .

بی سوادی ، کم و بیش یکی از ویژگی های بارز کشورهای اسلامی است . از میان دانشمندان دنیا نمی توانیم حتی به دو دانشمند مسلمان که شهرت بین المللی داشته باشند ، اشاره کنیم . میلیون ها کشف و اختراع بزرگ و کوچک که دنیا را متحول کرده اند ، به نام یهودیان ، مسیحیان و پیروان مکاتب و فرقه های دیگر ثبت شده است . به سختی می توان در سطح بین المللی ، پژوهشگر مسلمانی را یافت که به خاطر دستاوردهای علمی و نقشی که در پیشرفت دانش و فنآوری داشته است ، زبانزد باشد . البته در اینجا لازم است به پروفسور عبدالسلام ـ تنها مسلمانی که جایزه نوبل را دریافت کرده ـ اشاره کنم . او رئیس آکادمی علوم کشورهای جهان سوم و مدیر مرکز بین المللی فیزیک نظری ایتالیا بود .

براستی علت اصلی این عقب ماندگی چیست ؟ پاسخ روشن است ؛ ما در جوامع اسلامی خود ، حتی یک موسسه آموزشی نداریم که در چارچوب باورهای اسلامی فعالیت کند . حتی یک کشور مسلمان وجود ندارد که تعهدی نسبت به کسب و افزایش دانش علمی داشته باشد . هیچ یک از ما درک نکرده ایم که آموزش عالی می تواند از بار مشکلات بی شمارمان بکاهد .

برای آنکه به صحت و سقم این قضیه پی ببرید ، کافی است نگاهی به جامعه خود بیاندازید . ما چندین دهه است که در جا می زنیم . اما دشمنان اسلام مدت ها پیش مزایای این مکتب آسمانی را درک کرده اند و حال شایع کرده اند که اسلام ، سبب رکود و عقب ماندگی است ! در موسسات آموزشی آن ها به جوانان ما القاء می شود که اسلام به درد نخبگان نمی خورد! این یک دروغ فاحش است . شاهد من بر این مدعا ، گذشته درخشان امت اسلامی است .


فرمت فایل دانلود فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات تعداد صفحات: 29

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


مطالب مرتبط