چکیده :
فرآیند یاددهی و یادگیری ناگهان اتفاق نمی افتد بلکه حاصل طراحی و سازماندهی دقیق و متنوعی می باشد. همه افراد از نظر یادگیری یکسان نمی باشند بلکه باهم متفاوتند در بعضی از آنها یادگیری از طریق چشم، در بعضی از طریق گوش در بعضی از طریق لامسه و … انجام می شود پس افراد در یادگیری باهم متفاوت می باشند در نتیجه روشهای ارزشیابی باید متنوع و متفاوت باشد و با توجه به تفاوتهای فردی دانش آموزان استفاده شود چون نظام ارزشیابی تحصیلی یکی از مولفه های اساسی نظام آموزشی و رشته پیوند بین دو مولفه یادگیری و یاددهی است. این گونه تصور می شد که ارزشیابی تحصیلی یکی از عوامل موثر در بهبود کیفیت این دو مولفه است. پژوهشها هم نشان از وجود چنین تاثیری داشت.
مقدمه :
شاید به جرات بتوان گفت که اساسی ترین بخش هر برنامه ای ارزشیابی است زیرا تنها به کمک آن می توان کاستی های یک برنامه را یافت و برای رفع آن ها اقدام کرد. فصلنامه مدیریت 77 شماره 17
در عصری که نقش معلم از انتقال دهنده به تسهیل کردن و روشنگری تغییر یافته و فراگیر، جستجوگر، سازنده، خود رهبر، خلاق و تصمیم گیرنده است، فعالیتهای معمولی به صورت تیمی و گروهی انجام گرفته و جامعه از دانش آموز انتظار کسب مهارتهای اجتماعی و ارتباطی و دارای منش و شخصیت عالی طلب می کند. در نظام تعلیم تربیت پویا باید رویکردهای جدید را در ارزشیابی معرفی و با روی آوردن به آموزش معتبر، ارزشیابی معتبر را ترویج کرد. در شرایط کنونی در جهان گروه ها، بخشها و انجمنهای متفاوتی درصدد اصلاح این نظام برآمده و توجه خاصی به ارزشیابی رشددهنده و مستمر نموده اند.
تاریخچه تعلیم و تربیت تطبیقی نشان می دهد که تحول بسیاری از کشورها از نظام ارزشیابی آغاز و به دیگر مولفه ها سرایت کرده است، بعنوان معلم باید عمیقاً باور داشته باشیم که هر دانش آموز قابلیت رشد و یادگیری را دارد به شرط آن که ابزار سنتی را که بدون توجه به تفاوتهای فردی، به دنبال یافتن نقطه ضعف هاست، رها کنیم و ابزاری بسازیم که توانایی های او را شناسایی کند و به دانش آموز اعتماد به نفس بخشد.
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 25
مطالب مرتبط